Ladislau (cunoscut ca și Loţi sau László) Bölöni, fost fotbalist internaţional și actual antrenor al echipei Panathinaikos Atena, împlinește azi vârsta de 68 de ani.
S-a născut la 11 martie 1953, la Târgu Mureş şi a copilărit la Târnăveni. În 1967 a debutat la echipa Chimica Târnăveni, unde a jucat până în 1969. Este şi medic stomatolog.
Este unul dintre puținele cazuri din istoria fotbalului românesc care a reușit și în cariera de fotbalist, dar și în cea de antrenor.
ProSport a căutat și a găsit cele mai importamte borne ale carierei lui Ladislau Boloni.
1. A jucat timp de 14 ani în Divizia A și Cupa României. Se întâmpla între 1970 şi 1984, a făcut parte, ca mijlocaş ofensiv, din formaţia ASA Târgu Mureş (406 meciuri şi 64 de goluri marcate).
Apoi a fost transferat la Steaua Bucureşti timp de trei ani până în 1987 (97 partide şi 24 goluri).
2. Momentul de vârf al carierei sale 1-a constituit participarea la finala Cupei Campionilor Europeni, câştigată cu 2-0 de Steaua în 1986, la Sevilla, în faţa echipei FC Barcelona.
Un an mai târziu cucerea la Monte Carlo Supercupa Europei în dauna formaţiei Dinamo Kiev (1-0).
3. În anii 1977 şi 1983 a fost desemnat cel mai bun fotbalist al României.
A jucat 102 meciuri în echipa naţională, pentru care a marcat 23 de goluri, potrivit Federației Române de Fotbal. A fost de 23 de ori căpitan al tricolorilor.
4. În 2000, Bölöni a preluat echipa naţională a României de la Emeric Ienei, cu obiectivul calificării la turneul final al CM din anul 2002 din Japonia – Coreea de Sud, însă în 2001 demisionează de la cârma naţionalei.
Din 2000 până în 2001 a fost selecţioner al naţionalei, cu un bilanţ de 13 meciuri, dintre care opt câştigate, două egaluri şi trei pierdute.
5. Campion cu Sporting Lisabona în Portugalia. Între 2001 şi 2003 a antrenat echipa Sporting Lisabona, cu care a cucerit Campionatul, Cupa şi Supercupa Portugaliei, în sezonul 2001-2002.
În perioada în care Bölöni a antrenat echipa lusitană, a fost promovat la echipa mare a clubului fotbalistul Cristiano Ronaldo. A dus o politică de promovare a jucătorilor tineri și de perspectivă printre care jucătorul lui Juventus, dar și Ricardo Quaresma și Hugo Viana.
6. Campion cu Standard Liege în Belgia. Bölöni a devenit antrenorul echipei de fotbal Standard Liege.
A obţinut, la 24 mai 2009, titlul de campion al Belgiei la fotbal, cu această formaţie, după victoria, cu 1-0 în faţa rivalilor de la Anderlecht Bruxelles, în meciul retur al barajului pentru departajarea celor două echipe.
În acelaşi sezon, a obţinut şi Supercupa Belgiei. În 2009 a fost desemnat antrenorul anului în Belgia. În februarie 2010, Ladislau Bölöni a reziliat de comun acord contractul cu clubul belgian Standard Liege.
7. A antrenat 4 echipe din Franța: Nancy, AS Monaco, Rennes, Lens.
8. Cea mai frumoasă amintire de la echipa națională rămâne, însă, seara de 16 aprilie 1983, când ”tricolorii” învingeau în premieră Italia. A fost 1-0 pentru ”tricolori”.
Golul victoriei i-a aparținut lui Boloni, dintr-un șut fantastic de la mare distanță, care nu i-a dat nicio șansă marelui Dino Zoff.
9. N-a antrenat niciodată în Liga 1, deși a fost foarte aproape de a semna cu Rapid în mandatul lui George Copos, undeva prin 2008. în Liga 1.
Pe lângă echipa națională, în perioada 2000-2001, acesta a pregătit numai echipe din străinătate: Nancy, Sporting, Rennes, AS Monaco, Al-Jazira, Standard Liege, Al Wahda, Lens, Paok Salonic, Al-Khor, Ittihad, Antwerp, Gent și cum Panathinaikos Atena.
10. În 2020 a fost la un pas să candideze la Primăria orașului Târgu Mureș. În cele din urmă ideea nu s-a pus în practică.
Românii îi spun Ladislau, vesticii îl cunosc ca László, însă pentru steliști el rămâne Loți. Împreună cu Tudorel Stoica, a compus cel mai bun cuplu de mijlocași centrali care a jucat vreodată pe gazonul din Ghencea. Evident, nu putem să nu menționăm și marile performanțe pe care le-a obținut în tricoul Stelei: Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, pe lângă multe titluri și cupe Steaua Liberă
Românii îi spun Ladislau, vesticii îl cunosc ca László, însă pentru steliști el rămâne Loți.
Împreună cu Tudorel Stoica, a compus cel mai bun cuplu de mijlocași centrali care a jucat vreodată pe gazonul din Ghencea.
Evident, nu putem să nu menționăm și marile performanțe pe care le-a obținut în tricoul Stelei: Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, pe lângă multe titluri și cupe Steaua Liberă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER